Logo Studio Keramiek
video

Cursus: (Voedsel)Veiligheid in het atelier 30/11 (VOLZET)


 Voor deze opleidingsdag nodig ik specialiste Joëlle Swanet uit, leerkracht Technologie in La Cambre... Waarom?

 Onze kennis van het keramisch proces berust op een lange traditie, maar wist je dat „studio pottery“ slechts in de jaren 1960-70 is ontstaan?  Het op de markt brengen van keramische ovens voor individueel gebruik met een pyrometer en regelaar, heeft de spelregels gewijzigd. Voortaan kan één persoon het geheel van de produktie beheersen, van vormgeving tot afwerking, over bakken tot zelfs het op de markt brengen gebeurt vanuit het atelier. Deze manier van werken leidde naar een grote autonomie maar ook meer verantwoordelijkheid.

In deze voorbijrazende wereld, is het atelier een plek waar de keramist gebonden is aan het ritme van de klei, mede bepaald door de snelheid van droging van de klei of afkoeling van de oven. Een tempo dat zo veel meer aansluit bij het menselijk ritme dat steeds meer mensen een nieuwe levensdroom zien in een eigen studio.

Vandaag worden deze kleine werkplaatsen dus steeds talrijker en vertegenwoordigen zij een nieuwe afzetmarkt voor een hele industrie, die producten afkomstig van mijnwinning evenals geraffineerde oxides en pigmenten in de handel brengt. In de keramiekwinkel verschijnen ook talrijke chemische toevoegingen voor glazuren en klei. Maar hoeveel onder ons zijn voldoende opgeleid om te begrijpen dat het geen speelgoed is, maar soms giftige en ronduit gevaarlijke producten zijn?

Joelle Swanet zag de hoogdringendheid in om een minimum opleiding te voorzien die de bestanddelen van klei en glazuur uitlegt alsook wat tijdens een keramische stook gebeurt. Dat zal ons toelaten om in de toekomst bewust te kiezen voor verantwoordelijke praktijken in het atelier, zowel inzake gezondheid als milieubescherming en zodoende in alle rust en vertrouwen met onze geliefde klei te blijven ‘spelen’ 

 

 

30 november, 2018 10:00 - 5:00

Deze infodag is vooral gericht op professionelen die hun eigen atelier hebben of willen opstarten, evenals lesgevers die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun cursisten, maar iedereen die met vragen en twijfels zit omtrent veiligheid in de keramiek is welkom.

° Sylabus

° Koffie,thee en koekjes aanwezig in het atelier en tijdens de lunch

° Notitieboekje

° Voor de lunch  : 'Pot-Luck'  breng allemaal iets mee om te delen . We zetten alles op tafel en delen maar !  Hoeft niet heel veel te zijn, een slaatje, een soepje, wat kaas en brood ..

De workshop kost 80 €

Franselei 52, 2570 Duffel, Belgium

Inschrijving


Ik wil in de toekomst graag op de hoogte blijven van workshops en activiteiten van Studio Keramiek